onsdag 31 december 2008

Spelmän på youtube.

Jag hittade en fin svart/vit film på youtube som handlar om spelmän i Bingsjö. Relativt bra kvalitet på såväl ljud som bild. Värt att titta på om du har 8 minuter över nån dag. Sök på "Bingsjö förr i tiden." 
Drygt 9 minuter är filmen "Boda förr i tiden" - också den på youtube. Mycket musik! 
Det sista youtube-fyndet, som tyvärr är utan ljud är döpt till "Spelmansstämman i Malmköping". Året är 1938 och här pågår en spelmanstävling som samtidigt visar sig vara en uppspelning för Zornmärket. Enligt filmen utses det däremot bara en riksspelman, Richard Ahlberg. Presentatören som skymtar förbi är Ivar Hultström med Zornmärket i Guld på meritlistan. 
Det finns många fler fina spelmansklipp på youtube, jag återkommer!

fredag 26 december 2008

Fyra skånska riksspelmän den fjärde juli.

Egentligen är det ganska otroligt tycker jag; av de fyra spelmän från Skåne som spelade upp för juryn den sista dagen i Delsbo - lyckades samtliga bli Riksspelmän. 
Förutom Jenny var det Ale Carr, Ylva Svenonius och Patrik Dahlin som övertygade juryn. Tre fioler och en nyckelharpa. Förutom "fjärde juli- kvartetten" fanns det ytterligare en skåning som blev Riksspelman i sommar och det var Anders Frostin från Lund. Inte så konstigt att man som skåning var stolt då alla nyblivna Riksspelmän skulle upp på den blöta scenen någon dag senare för visa upp sig för en större publik. Fem av 16 nya Riksspelmän var ju från Skåne, vilket är det bästa året på mycket länge. Men trots det var Skåne bara näst bäst i Sverige. Hälsingland fick hela sju nya riksspelmän på hemmascenen i Delsbo. En bedrift tycker jag! 
(På bild syns Jenny som med kalla fingrar drar en låt inför den regnblöta publiken).

onsdag 17 december 2008

Guld eller guld?

Äran, SM-titeln, lukrativa sponsorkontrakt, en resa till Tokyo och Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj i Guld. Det är var Tom Sjöstedt fick när han utsågs till Årets Kock 2008. När ska Riksspelmän som belönas med Zornmärket i Guld ens komma i närheten av den här generositeten och det här intresset? Är inte folkmusiken, precis som husmanskosten en djupt rotad tradition som är värd att vårda och utveckla? Kanske ska någon börja med systematiskt bearbetning av näringslivet och se till att skaffa dedikerade sponsorer till Folkdansringen för att på så sätt skapa uppmärksamhet kring spelmän precis som man skapat dito kring kockar? Kanske....

Vem var spelmannen som sjöng i den vita mikrofonen?


Det var morgonen efter zornmärkesuppspelningarna i Delsbo. En ensam spelman satt kvar på en bänk vid Delsbo Forngård och spelade på en polska, klockan var runt halv åtta på morgonen. Kallt var det, trots att solen varit uppe länge vid det här laget. Jag väntade på att få se lampan tändas i bakstugan, så jag kunde gå in och filma tunnbrödsbaket. Kameran fick rulla. Då, helt utan förvarning, bröts friden och violinisten fick plötsligt vokalt ackompanjemang från oväntat håll. Och inte vilket vokalt ackompanjemang som helt. Någon kräktes. Inte på det där blygsamma, finkänsliga sättet. Det var någon som vomerade våldsamt och när jag vände mig om såg jag en annan spelman sitta vid ett bord och må väldigt dåligt. Han kräktes rakt ner på bordet, bara en stråkes längd från den öppna fiollådan. De två spelmännen var så långt inne i sig själva och sina sysslor att de inte noterade varandra. Trots det utgjorde de en dynamisk duo och jag som satt i publiken fick en oförglömlig och framför allt, äkta upplevelse på traditionsrik spel- och festmark. 

söndag 14 december 2008

Soundtrack till Anders Zorn.

En av Sveriges mest kända tavlor hänger på Nationalmuseum i Stockholm. Konstnären heter Anders Zorn och hans motiv föreställer ofta nakna kvinnor i det fria. I musikkretsar är han kanske mer känd som mannen som gav namn åt zornmärket som tilldelas den spelman eller kvinna som efter uppspelning får titeln Riksspelman. Det finns mycket skrivet om Anders Zorn och hans engagemang för folkmusiken i allmänhet och folkmusik från Dalarna i synnerhet. Vet inte om jag drar hela den storyn nu, tror inte det. Däremot kan ju vem som helst se att det var en polska som spelades i Zorns huvud när han lät penseln dra fram över den stora duken. Motivet sägs vara från en gård i Morkarlby dit Zorn och Prins Eugen hade tagit ekan en försommarkväll 1896 för att lyssna på musik. Två stolar sattes fram och på dem placerades de två rikskändisarna bestämt. Sen blev de bjudna på ett skådespel ut över det vanliga, som alltså resulterade i en av Sveriges mest kända målningar.

Dragspel förbjudet på första stämman.

Lördagen den 6 augusti 1910 inleddes den stora riksspelmansstämman på Skansen i Stockholm. Det var här Anders Zorn för första gången delade ut sitt skulpterade silvermärke till de spelmän som utsetts till Riksspelmän. Så här skriver Nils Andersson i programmet:
"De instrument, på hvilka de olika melodierna komma till utförande å stämman, äro djurhorn (kohorn och bockhorn; Dalarna) samt fiol och klarinett, äfvensom nyckelharpa (Uppland) och träpipa ("spilåpipa"; Dalarna). En näfverblåsare är inkallad från Värmland, men har anmält förfall. Att dragspel och mässing uteslutits, torde ej tarva närmare förklaring." 
Kanske är det här uttrycket "Ord och inga visor" kommer ifrån?

Delsbo för 100 år sedan.

Jag fick se förteckningen över deltagarna i 2008 års stämma i Delsbo, som ägde rum torsdagen den 25 juni. Enligt förteckningen som tillhört Delsbostintan Ida Gawell-Blumenthal, var det 36 spelmän som anmält sig till tävlingen. 
Första pris på 40 kronor gick till Carl Sved från Delsbo. Andra pris på 30 kronor vanns av Pelle Schnell, också han en hemmaspelare. Ida har gjort egna små noteringar på förteckningen. Efter Carl står det ingenting skrivet, men efter Pelle har Ida noterat (fina låtar!). I en lokal tidning kan man läsa om "spelmanstäflingen". Journalisten intervjuar legendariske Nils Andersson från Lund som håller med den mallige journalisten om att "...Helsingland stadgat sitt rykte att vara ett de vackra låtarnas land." Men när det gäller spelet fanns det brister, enligt Andersson. I tidningen kan du läsa att ".....den rent tekniska färdigheten synes vara högt uppdrifven, men det var ofta ett väl hastigt tempo, så att det då kom något jäktande i låtarna som om spelmännen ej gåfvo sig tid att utforma melodierna." 

Jenny såg sin uppspelning för första gången.

Nu har Jenny äntligen fått se sin uppspelning från Delsbo. Det var mycket som hon glömt eller inte lagt märke till under uppspelningen. Som mannen från Visarkivet, placerad vid ett bord bara två meter från Jenny. Eller det lilla bonsaiträdet på golvet, som markerade var spelmännen skulle stå, det hade hon inte heller sett. Sen blev hon förvånad över tempot som var rejält uppskruvat i första och andra låten. Slutligen skrattade vi gott åt hennes blackout vid tredje låten, när hon helt glömde bort vad hon skulle spela. Men tekniskt sett var det en perfekt uppspelning, det kan ingen ta ifrån Jenny! 

Två nya Riksspelkvinnor i filmen, förhoppningsvis.

Erika Lindgren och Jeanette Eriksson låter intresserade av att vara med i mitt filmprojekt. Erika ska jag försöka träffa i Stockholm (hon håller till i Uppsala) och Jeanette är ju helsingborgare, så det blir lite lättare. Bokar in dem direkt efter julhelgen (som jag ska tillbringa i New York!) och försöker sedan, när materialet är framme, klippa in dem på bra sätt. Spännande att filmen växer fram i takt med att Riksspelmännen själva är med och präglar och styr dramaturgin. Grundstoryn är självklart färdig, men mellan inledningen och slutet kan allt hända!

måndag 8 december 2008

4 av 10 är Riksspelkvinnor.

Sedan 1997 har 48 kvinnor och 73 män fått Zornmärket i silver. När ska begreppet Riksspelkvinna se dagens ljus? Och framför allt; vad tycker spelmännen själva?

Fantasilös eller traditionsrik jury?

Hur modern kan eller vill zornjuryn vara? Deras ordval präglas åtminstone inte av nytänkande. Under de 12 åren mellan 1997 och 2008 var man försiktig med att använda nya ord när man skrev sina omdömen till de nya Riksspelmännen.
Av de 121 Riksspelmän som utsetts under den här perioden fick 35 personer sitt spel omnämnt som "Traditionsmedvetet" eller "Traditionsrikt", alltså nästan var tredje.
Här kommer 10-i-topp-listan på zornjuryns favoritord de senaste 12 åren.
1. Traditionsmedvetet (23 personer)
2. Dansant (22)
3. Klangfullt (18)
4. Stilmedvetet (17)
5. Traditionsrikt (12)
6. Stilfullt (11)
7. Personligt (10)
8. Skickligt (10)
9. Livfullt (7)
10. Lyhört (7)

2008 använde juryn ordet "Drivet" för första gången. Hela 4 Riksspelmän fick samsas om ordet.
2005 använde juryn ordet "Klangfullt" på 4 av 10 Riksspelmän.
2004 använde juryn orden "Traditionsmedvetet" eller "Traditionsrik" på hela 11 av 14 Riksspelmän.
1998 var juryn riktigt kreativ då man använde i detta sammanhanget riktigt ovanliga ord som "Sirligt", "Medryckande" och "Lysande". 
Min egen favorit: "För medryckande och nyanserat spel av jämtlåtar på munspel". Det var Bo Gabrielsson från Dandryd som 1998 fick formuleringen på sitt diplom. Grattis!

torsdag 4 december 2008

Första jurymötet i Gesunda.

Jurymedlemmarna Romson, Zorn och Andersson överlägger på stående fot i Gesunda 1906. I dag är det fortfarande mycket hemlighetsmakeri bakom stängda dörrar. Vad pratar man om? Vem bestämmer? Nä, nu ska jag ringa Peter Pedersen som jag träffade i Delsbo i somras. Han är både riksspelman och ordinarie jurymedlem sedan 1988. Hans telefonnummer, någon?

Zorns täflan 1906.

Läser i Nordisk familjebok att "den första spelmanstäflingen, satt i verket och bekostad af kostnären A. Zorn, hölls 1 sept. 1906 på Gesundaberget vid Siljan i Sollerö socken, Dalarna. 32 spelmän och kvinnor täflade därvid på fiol, kohorn och bökshorn." På ett vyrkort poserar Anders Zorn, uppklädd och lite märkvärdig sitter han och lyssnar på en äldre man med fiolen på axeln. Undrar hur musikalisk han var, den där Zorn som lånade ut sitt namn till folkmusikens allra finaste titel. Är det nån som vet?

Karin är guld värd.

Sakta men säkert samlar jag ihop till min dokumentär om svenska riksspelmän. Idag kom Karin Wallin förbi och hon bjöd på roliga minnen, historier och vacker musik, bara för min skull. Kändes jättebra - för mig. Själv var hon missnöjd med sin prestation med fiolen. 
Ju duktigare musiker, desto högre krav, kan det vara så? Karin har inte bara fått Zornmärket i silver som ger henne rätten att kalla sig Riksspelman. Hon har dessutom fått det åtråvärda Zornmärket i guld, vilket är få förunnat i Sverige. Min tanke att fokusera på skånska spelmän i filmen, vann inte bifall hos Karin och jag håller nog med. Det blir nog ett par resor norrut i vinter, med kameran, för att träffa Karins spelmanskollegor i Hälsingland, Småland, Dalarna och Värmland. Nästa vecka kommer nykläckta riksspelmannen Jenny förbi för att titta på sin uppspelning i somras. Hon är riktigt nyfiken, kul! 

söndag 23 november 2008

En blogg om riksspelmän.

Den här bloggen handlar om riksspelmän i allmänhet och skånska riksspelmän i synnerhet. Parallellt med min blogg håller jag på med en dokumentärfilm om riksspelmän som går under arbetsnamnet "Zorns silver". Här får man vara med när Jenny Bengtsson spelar upp inför juryn i Delsbo, sommaren 2008. Det är första gången detta dokumenteras i både ljud och bild! Filmen ska vara färdig lagom till sommaren 2009.