
fredag 26 juni 2009
Mats Edén in i Musikaliska Akademien.

Thomas von Wachenfeldt doktorerar.

"Vem av er vill ut ikväll?"
Hasse Gille står en meter från väggen där tre nyckelharpor hänger och plötsligt skriker han. "Vem av er vill ut i kväll?" Det knappt 5 minuter långa inslaget från SVT är sevärt och berättar bl a om de 243 nyckelharpor Gille har byggt. När journalisten frågar; "när är man som bäst?" svarar Hans Gille, blixsnabbt. "Precis innan man dör". Jag har svårt att tänka mig en varmare och mer genuin traditionsbärare, en musiker som rör sig obehindrat mellan jazzen och folkmusiken - och allt där emellan. svt.se/2.35608/1.1460790/spelman_och_smed
onsdag 24 juni 2009
1910 års spelmän var inga gamla gubbar.
Jag hittade några fotografier från Skansen 1910, från Riksspelmansstämman. Alla spelmän ser så gamla ut, de flesta har hatt, de står där likt vaxdockor med sina fioler och stråkar och jag funderar lite över deras ålder. Tänk om de inte är så gamla. Tänk om kameran ljuger. Jag gör några stickprov: Carl Fredrik Hildebrand var 77 år när han blev riksspelman den där augustidagen 1910 och Timas Hans Hansson var 64 år. Nöstmo Halvar Halvarsson var 58 år. August Fredin var 57. Höök Olof Andersson 50 år och Hjort Anders var 45 år. Sen har vi några juniorer; Gullik Falk 35 år, August Bohlin 33 år, Axel Wester 32 år och Bengt Bixo 31 år. Varför ser de så livrädda ut, tänker jag? Kanske första gången i Stockholm? Ja, antagligen. Kanske första gången framför en kamera? Ja, så kan det vara. Kanske första gången i hatt och kostym? Jag vet inte, det kan hända. Det var en stor händelse för många spelmän, det kan man nog utgå ifrån. De kom resande från hela Sverige, intog Musikaliska Akademien och det gamla Skolhuset på Linnégatan, spelade tillsammans, försökte förstå varandra kanske, hitta likheter, mötas i en polska eller en marsch, vad vet jag? Tänk att få prata med någon av dom, på riktigt, så här 99 år senare. Vad skulle de säga? Ingenting antagligen, men de skulle nog ha svårt att låta bli att spela.
onsdag 10 juni 2009
Zorns Silver byter namn till Silverakademien.
Mitt arbete med dokumentärfilmen Zorns Silver resulterade i en bok om svenska riksspelmän, med samma namn. Nu går vi vidare till nästa, viktiga uppdrag: Silverakademien.
Silverakademien välkomnar dig som är innehavare av Zorns silvemärke, alltså den som kan titulera sig riksspelman. Silverakademien har en tydlig mission: att marknadsföra svensk folkmusik i allmänhet och landets riksspelmän i synnerhet. Sommaren 2010 fyller Zornmärket 100 år, då ska landets silverspelmän vara samspelta och lätta att identifiera - samt redo att var och en föra ut den svenska folkmusiken till det svenska folket. Du som är riksspelman och vill vara med i Silverakademien, skicka ett mejl till silverakademien@gmail.comVarmt välkommen.
tisdag 9 juni 2009
100 ex av filmen är här, först till kvarn!
Så kom den då, kopierad och snyggt förpackad i sitt DVD-konvolut; dokumentärfilmen Zorns Silver som hade sin premiärvisning för drygt 14 dagar sedan och som nu ska säljas för första gången på spelmansstämman i Degeberga nu i helgen. Jag har bara kopierat upp 100 ex av filmen och knappt 30 är redan förbokade. Nu är det först till kvarn som gäller.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)