
torsdag 15 juli 2010
BIRGER MEJER - förhandlade till sig ett munspel när han var fem år.

onsdag 14 juli 2010
PER RUNBERG - fick en något förbryllande motivering av Zornjuryn.

I boken Zorns Silver, som jag skrev 2009, citerar jag Per Runberg (1968) så här (jag ger mig alltså själv tillåtelse att återanvända citatet även här). ”Jag spelade upp i Hjort-Anderstradition, en tradition som jag framför allt fått från Ole Hjorth. Eftersom det förekommer hornlåtar i denna tradition (Hjort Anders mor var hornblåserska) och jag själv trakterar kohorn, så var det naturligt för mig att spela både fiol och horn. Jag framförde tre låtar på fiol samt två på kohorn vilket gav mig den något förbryllande motivationen "Mästerligt spel på kohorn". En annan rolig omständighet är att min läromästare Ole Hjorth fick Zorns guldmärke samma år som jag fick silvermärket 1995, i samma stad som hans läromästare Hjort Anders fick sitt silvermärke, nämligen i Stockholm 1910". Ett bra exempel på Pers musikaliska djup, får den som läser på baksidan av skivan Alder från 1997, där Per medverkar på horn, tagelharpa, kohorn, mungiga, videflöjt, spilåpipa, lur, pipsäck och sjöflöjt. Imponerande!
AGNETA WIBERG - var nykär och hann inte invänta juryns besked.

PER GUSTAF JERNBERG - minns att låtarna satt rätt upp och ner.
"Den dagen jag skulle spela upp hade jag ett stort inre lugn. Jag kom fram till Österbybruk strax före uppspelningen nere vid hembygds-gården, fick möjlighet att träna i hembygdsgården några låtar sen in i ”Korsnäsvillan” för uppspelning. Jag spelade fyra låtar varav en var Doppolska som jag komponerat till Tomas Wilhelmsson dop 1980. De tre övriga var Schottis av farfar Gustaf Jernberg, gamla skänklåten efter Anders Gustaf Jernberg samt C-dursgånglåten av farfar Gustaf Jernberg tillägnad Viktor Vikman och Justus Gille. Det kändes helt enkelt fantastiskt att låtarna bara satt rätt upp och ner. Helskärpt kan man säga nu efter många år. Juryn bestod av Curt Tallrot, Nelly Östlund, Sven Bergelt samt Tore Gudmundsson. Med var också Märta Rahmsten och Torbjörn Ivarsson för att dokumentera uppspelningen." Per Gustaf Jernberg (1949) med rötterna i Uppland, har ett minst sagt musikaliskt släktträd. Eller vad sägs om föregångarna Karl Gustaf Jernberg (silver 1942), Anton Jernberg (silver 1943 och guld 1990) samt Herbert Jernberg (silver 1943). "Ja, att växa upp i en så musikalisk familj med så många duktiga sångare, dansare och Jernbergtrion kunde inte bli annat än bra miljö. Jag fick lära mig hantera bandspelaren vid 10 års ålder för att dokumentera och spela in. Kommer ihåg när Anton fyllde 50 år, då var det sång och musik med Anton, Herbert och Gustaf Jernberg, Tedde Olzon samt Arne Blomberg - vilket gäng som gav sig på ”Utterpolskan” som farfar Gustaf komponerat lite fylligt men med ett tempo och intensivt stämspel, där taglet släppte från ståkarna!"
GÖRAN HOGMARK - med sitt musikhjärta i Bingsjö och Rättvik.

LEIF JOHANSSON - ser silvermärket som ett kvitto på att han duger.

onsdag 9 juni 2010
Kom och fira 100 år på Skansen!
måndag 7 juni 2010
ANETTE WALLIN - ger arrangörerna något att skriva om.

söndag 25 april 2010
TOMAS FREDRIKSSON - spelar gärna släktens låtar.
Låt nummer tre var en polska av min Farfars Farfar Andreas Andersson ("Andreas i Valleberg"). Och sist en extra låt som blev en polkett av min farfars kusin Adolf Möller." Tomas Fredriksson, som fick silvermärket i Karlstad 2009 har många folkmusikaliska förebilder i sin egen släkt. "Ja, mina förfäder har gjort många fina låtar" säger Tomas som tycker att det är roligt att utforska speltraditionen inom den egna släkten. Den musik som farfar spelade kommer från Svanskog i södra Värmland. Vad minns han från uppspelningen? Det var kul och lite nervöst. Men så fort man kom igång med spelet så gick det bara bättre och bättre. Jag gick nog in med en inställning om att bara göra mitt bästa för att ser hur långt det räckte och tänkte nog faktiskt inte så mycket på märket just då."
lördag 6 mars 2010
LARS-OLOF EJSTES - spelade hem Silvermärket på tredje försöket.

HÅKAN FRYKMO - hade dansare med sig vid uppspelningen.

DITTE ANDERSSON - upplevde det först som ett antiklimax.

lördag 13 februari 2010
ANNA LINDKVIST ADOLFSSON - kan sluta be om ursäkt när hon spelar.
ASTRID SELLING SJÖBERG - åkte hem efter uppspelningen.

OLLE LINDER - välj inte för svåra låtar när du ska spela upp!
måndag 1 februari 2010
BO GABRIELSSON - ville spela svåra låtar för juryn, men det fick han inte.

ALBAN FAUST - kan trolla fram toner på alla möjliga musikaliska leksaker.

söndag 24 januari 2010
Preliminärt program Skansen 2010.

Uppklädd och med hatten på sned poserar Herman Älander på Skansen 1910. När Dalarna och Jämtland fick skicka åtta spelmän till Stockholm, Hälsingland sju och Skåne fem - fick Ångermanland nöja sig med att skicka en enda; Herman Älander som fick två mässingsljustakar som tack - och ett silvermärke ritat av självaste Anders Zorn. Den 5-8 augusti 2010 är det dags göra det igen; samla Sveriges bästa spelmän på Skansen i Stockholm. Så här ser programmet för "100 år med riksspelmän" ut, preliminärt: Torsdag 5/8: Musikmuseet; seminarier. Riksspelmanskonsert och dans. Även spelmansgrupper deltar i Kungsträdgården. Öppen scen. Spelmanslag och grupper spelar. Spel efter lista. Fredag 6/8: Musikmuseet; seminarier. Rikspelmän spelar. Det blir utrymme för spel sent på kvällen. Rikskonserter, Nybrokajen 11; Riksspelmanskonsert. Lördag 7/8, söndag 8/8: Riksspelmansstämman på Skansen öppnar kl 12.00 med Riksspelmännens allspel och tal av bland andra kulturministern. Kl 17.00 blir det riksspelmanskonsert med bland andra Benny Andersson och Orsa spelmän, Kalle Moreaus är konferencier. Det blir spel och dans runt om på Skansen hela helgen. Mer information kommer senare.
söndag 17 januari 2010
SVANTE LINDQVIST - en av få riksspelmän på låtar från Norrbotten.

onsdag 13 januari 2010
Konsert den 6 februari kl 17.00.
fredag 8 januari 2010
Gustav Eriksson - spelade hem märket på hemmaplan.

BENGT WITTGREN - fick brons två gånger.
