måndag 23 februari 2009
Ordförande i Viksta Lasse-fan club?
torsdag 19 februari 2009
Ale Carr är redo att utveckla och utmana traditionerna.
Är man riksspelman så är man.
måndag 16 februari 2009
En inspirationskälla som är guld värd.
söndag 15 februari 2009
lördag 14 februari 2009
Hon föddes i Uppsala och bor i Malmö. Men hennes musikaliska hjärta bultar för Delsbo.
I ett ljust rum i den gamla chokladfabriken i Malmö träffar jag Hanna Tibell som blev riksspelman på hälsingelåtar 1993, bara 22 år ung. Förutom fint låtspel pratade vi om vilket ansvar man har som riksspelman. Är det så; att man har större ansvar som silverspelman än som vanlig spelman? "Nej!", säger Hanna och förklarar varför det inte är nån skillnad och sen fortsätter vi att prata om hur allt har förändrats, hur tillgänglig musiken har blivit, hur enkelt det är att lära känna både musiker och låtar idag, allt finns där och det är bara att surfa runt på webben och ta för sig och vad betyder det för buskaspelen, stämmorna och för spridningen av olika dialekter och traditioner? Nu behöver man ju inte träffas för utbyta toner och tankar. Hanna har spelat med många duktiga musiker genom åren, men det är ett namn som återkommer under hela vårt samtal: O'tôrgs Kaisa. Vilket tur att jag ska träffa Kaisa snart, jag har laddat med både DV-kassetter och frågor. Hörs snart!
För 30 år sedan fick Sverige sin första riksspelman på durspel.
Det blev både enradigt spel på ett litet Soprani och tvåradigt spel på ett Dise den här soliga vinterdagen i skånska Harlösa. Däremot fick fiolen ligga kvar i lådan, det hade vi bestämt. Idag skulle vi fokusera på silvermärket från 1979 som Mats Edén fick för sitt spel på just durspel, efter bara ett års övning. Självklart ville jag veta hur det hade gått till när han stegade in till juryn som Mats trodde skulle vara skeptisk, men som visade sig vara både nyfiken och uppmuntrande och det fick jag berättat för mig på varm och vänlig värmländska. Jag fick också höra om hans uppspelningar på fiol, som inte gick lika bra och sen fick jag veta varför musiken från Mats hemtrakter är så speciell och vad han tycker om skånsk folkmusik. Och sakta men säkert insåg jag varför Mats är en så framgångsrik pedagog och inspiratör på Musikhögskolan i Malmö. Det här blev riktigt bra, tack Mats!
onsdag 11 februari 2009
Det här blir lätt den tyngsta veckan!
I helgen får Bergsjö besök av en skåning med filmkamera. Det är tre eminenta spelmän, alla boende i Bergsjö, som tackat ja till att vara med i dokumentärfilmen. Först ut är Thomas von Wackenfeldt, sen besöker jag Hans Ederborg som fick silvret i somras med sitt fantastiska munspel och sist ut är O'tôrgs Kaisa, med såväl silver och guld i bagaget. Det är en fin trio riksspelmän som kommer att ge norrländskt djup åt en film som till dags dato präglats av riksspelmän från södra Sverige. Apropå södra Sverige, Ale Carr, Hanna Tibell och Mats Edén är de sista jag träffar, som det känns nu. Sen är det dags att börja redigera, en viss positiv stress har nämligen infunnit sig!
lördag 7 februari 2009
Nu filmar jag februari ut, sen är det dags att börja redigera.
Snart måste jag välja ut de bästa tagningarna, skriva ett synopsis och lämna in materialet till produktionsbolaget som hjälper mig klippa filmen. Deadline är sista februari. Då måste jag alltså sluta filma och det är himla svårt när det finns så många intressanta människor att träffa! Extra roligt var det att O'tôrgs-Kaisa vill vara med i filmen, fick ett mejl av henne idag. Dessutom glädjande (men lite frustrerade) att ett par riksspelmän och kvinnor hör av sig frivilligt och vill vara med. Får se om vi lyckas få ihop det, jag hoppas det. Den 23 maj är det premiär för filmen hemma hos oss. Inbjudan och mer information kommer!
måndag 2 februari 2009
Riksspelman på träskofiol, jurymedlem på allvar.

Nu förstår jag vad folkmusiken betyder för Peter.
Vad Peter betyder för folkmusiken visste jag redan.
En röst från juryn, äntligen!
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)